Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

Aan de slag met ϿNGEZOUTENlekker eten,

Van zoutloos eten naar Ongezoutenlekker eten. Wanneer u wilt beginnen met het minderen van uw zoutgebruik of bewuster om wil gaan met zout of heeft u een natriumarm/zoutarm dieet voorgeschreven gekregen, dan vergt dit vaak tijd om het eten weer lekker te krijgen. Tijd om de smaakpapillen te laten wennen en zich te ontwikkelen met de verandering van de smaaksensatie. Groenten, kruiden en andere producten worden door de smaakpapillen beter geproefd maar voordat dit voor u gewoon is bent u zeker 4 weken verder. Dit is afhankelijk van hoe zout u nu kookt en of u veel gebruik heeft gemaakt van kant en klaar producten of dat u altijd zelf kookt en zout toevoegt.

Daarnaast is koken zonder zout, natriumarm koken, niet meteen gemakkelijk. Vaak wordt het ervaren als smaakloos omdat men niet weet waar de oplossingen liggen. Met een beetje creativiteit en het gebruik van groenten, kruiden, noten en zaden kan er heel veel lekkers worden gecreëerd.

Voor de afronding van gerechten kunnen er verschillende kazen worden gebruikt die romig zijn en weinig zout bevatten. Voorbeelden hiervan zijn: Ricotta, Huttenkäse, Mozarella, Cottage cheese, (Maaslander en Milner 30+ zijn kazen met minder zout maar meer zout dan de vier kazen hiervoor beschreven). Huttenkäse kan heerlijk zijn in salades, Ricotta is overheerlijk in soepen en de Mozzarella, Cottage cheese, Maaslander en Milner kunnen goed gebruikt worden over pasta’s en ovenschotels.

 Er bestaat natriumarme kaas maar wie geen gezondheidsproblemen heeft kan ik dit niet aanraden. Wanneer gekookt wordt zonder zout kan de kaas een zachte zilte ondertoon geven die lekker is en door het subtiele gebruik geeft het geen belasting van de gezondheid. In de pesto heeft deze kaas wel een lekkere toevoeging en kan dus prima in plaats van parmezaanse kaas worden gebruikt.

Bewust omgaan met zout is wat mij betreft op deze manier kijken naar voeding. Daarom gebruik ik in de recepten soms gewoon linzen uit blik, hoewel dit ook gedroogde linzen kunnen zijn zonder zout. Maar door het goed af te spoelen, spoelt het zout grotendeels weg en blijft er een kleine hoeveelheid achter die een zilte ondersteuning geeft.  Daarnaast is het recept sneller en makkelijker te bereiden voor de werkenden onder ons. 

In de recepten maak ik gebruik vaak van producten zonder zout waar normaal gesproken veel zout in zit. Bijvoorbeeld; bouillonblokjes, augurken, zilveruitjes en ketjap. Omdat deze producten veel zout bevatten heb  ik gekozen voor producten die natriumarm zijn. De augurken zijn heerlijk, en ik vind ze niet te onderscheiden van degene met zout. Maar dat laat ik aan u over. Bouillonblokjes zonder zout zijn in de grote supermarkt of in de biologische winkel gewoon te verkrijgen evenals de andere producten en te vinden in het dieetschap.

Koken zonder zout is voor mij een feestje. Sinds ik daarmee begonnen ben, eet ik veel gevarieerder, bewuster en zijn de gerechten afzonderlijk een feest. Koken zonder zout is een uitdaging maar het maakt je creatiever en laat je nadenken over de pure ingrediënten die er zijn, zonder dat ze bewerkt zijn met kleur-, geur-, en smaakstoffen, zout, suiker en alle E-nummers.

Laat je dus inspireren en doe lekker mee. Heb je ideeën mail dan en creëer mee, nog beter!