Voedsel en Warenautoriteit bericht het volgende:Zoutgehalte in diverse levensmiddelen in 2010 niet gedaaldHet gemiddelde zoutgehalte in voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips & zoutjes, koek & banket, vleeswaren en (diepvries) snacks is in 2010 niet significant veranderd ten opzichte van 2009. Ook bestaan de in 2009 geconstateerde grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten nog steeds. Onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) wijst dit uit. Inzet industrie in 2010 niet significant zichtbaar De nVWA heeft de bemonsterde producten vergeleken met de monitoring die zij in 2009 heeft uitgevoerd op 984 producten uit diverse productgroepen (in totaal tien). Uit de analyses bleek destijds al dat er grote verschillen zijn in zoutgehaltes van producten binnen dezelfde productsoort. Deze verschillen bestaan nog steeds. Daarnaast is het gemiddelde zoutgehalte niet significant veranderd ten opzichte van 2009. In Nederland heeft de levensmiddelenindustrie het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. De branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) had zich ten doel gesteld om voor begin 2010 een gemiddelde vermindering van het zoutgehalte van 12% te behalen in bewerkte voedingsmiddelen. Medio 2010 berichtte de FNLI dat gemiddeld een 10% reductie is bereikt ten opzichte van de Nevotabel (Nederlandse Voedingsmiddelen) uit 2006. De FNLI streeft ernaar om de hoeveelheid toegevoegd natriumchloride (zout) te verminderen tot uiteindelijk een gemiddelde reductie van 20 tot 30% is bereikt ten opzichte van 2006. Verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten Er kunnen diverse redenen zijn waarom het ene product van dezelfde productsoort een hoger zoutgehalte heeft dan de andere. De onderzoeksdata lijken wél aan te geven dat het mogelijk is het zoutgehalte van producten te verlagen. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Consumentenbond start actie tegen zout in levensmiddelenJaarlijks sterven in Nederland ongeveer 2500 mensen aan hart- en vaatziekten door het eten van te veel zout. Consumenten kunnen hier zelf weinig aan doen, want het overgrote deel van het zout dat ze binnenkrijgen is door fabrikanten in voedingsmiddelen zoals brood, kaas en snacks gestopt. Uit het derde grote zoutonderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde hoeveelheid zout in voeding nog steeds niet of nauwelijks gedaald is. De Consumentenbond roept consumenten daarom op om dit jaar acties tegen smakeloos zoutgebruik van fabrikanten te steunen op consumentenbond.nl/opzouten.Uit onderzoeken van de Consumentenbond in 2007, 2009 en 2011 blijkt dat de hoeveelheid zout in de meeste levensmiddelen - brood is een positieve uitzondering - nauwelijks daalt. De verschillen tussen 150 onderzochte producten zijn groot. Zo is de hoeveelheid zout in de Borrelmix van Albert Heijn sinds het vorige onderzoek in 2009 met ruim 35% gestegen. Daarmee is dit product de grootste stijger in het onderzoek van 2011. De borrelnootjes van Duyvis laten de grootste daling in zoutgehalte zien: 39%. Tomatensoep is een stuk minder zout geworden, met als uitschieters de Extra gevulde tomatensoep van Albert Heijn met een afname van 32% en Calida van Aldi met een 29% lager zoutgehalte. Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Als alle fabrikanten tegelijkertijd, in kleine stapjes, de hoeveelheid zout terugbrengen, heeft dit geen negatief effect op de smaakbeleving en kan iedereen gewoon genieten van zijn eten. Helaas hebben onze oproepen tot nu toe weinig effect gehad. De levensmiddelenindustrie komt zijn beloftes niet na om de hoeveelheid zout te verlagen en de minister van VWS grijpt niet in. Daarom roepen we nu consumenten op samen met ons te eisen dat hier een einde aan moet komen." Volledige onderzoek Vrijdag 27 mei verschijnt het grote zoutonderzoek in de Consumentengids. Op de site van deConsumentenbondvinden consumenten alle informatie over zout en de campagne. bron: Consumentenbond, 23/05/11 |
'Nederlanders eten veel te zout'
Uitgegeven: | 18 maart 2011 14:07 |
Laatst gewijzigd: | 18 maart 2011 14:07 |
DEN HAAG - Nederlanders eten gemiddeld 10 gram zout per dag en dat is 4 gram teveel. Dat constateert de Nederlandse Hartstichting vlak voor het begin van de internationale actieweek Zout en Gezondheid die volgende week wordt gehouden.
De Hartstichting, de Nierstichting, het Voedingscentrum en de Consumentenbond roepen mensen op minder zout te eten.
Per jaar sterven volgens de organisaties ongeveer 2500 Nederlanders aan overmatige zoutconsumptie. Dat komt neer op zeven mensen per dag.
Vooral in de fabriek gemaakte producten zoals kant- en klaar maaltijden, pizza's, sauzen en snacks bevatten veel zout. Groenten en verse vis niet. Het menselijk lichaam heeft al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. (nu.nl)
Bron: www.nu.nl; VoedingsMagazine nummer 1, februari 2009, 22e jaargang Label: campagne, Consumentenbond, gezondheid, kritiek, minder zout, producenten, producten, zout |