Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

Nieuwsartikelen over zout gebruik in Nederland


Voedsel en Warenautoriteit bericht het volgende:

Zoutgehalte in diverse levensmiddelen in 2010 niet gedaald

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 10 maart 2011
Het gemiddelde zoutgehalte in voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips & zoutjes, koek & banket, vleeswaren en (diepvries) snacks is in 2010 niet significant veranderd ten opzichte van 2009. Ook bestaan de in 2009 geconstateerde grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten nog steeds. Onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) wijst dit uit.
Inzet industrie in 2010 niet significant zichtbaar 
De nVWA heeft de bemonsterde producten vergeleken met de monitoring die zij in 2009 heeft uitgevoerd op 984 producten uit diverse productgroepen (in totaal tien). Uit de analyses bleek destijds al dat er grote verschillen zijn in zoutgehaltes van producten binnen dezelfde productsoort. Deze verschillen bestaan nog steeds. Daarnaast is het gemiddelde zoutgehalte niet significant veranderd ten opzichte van 2009.
In Nederland heeft de levensmiddelenindustrie het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. De branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) had zich ten doel gesteld om voor begin 2010 een gemiddelde vermindering van het zoutgehalte van 12% te behalen in bewerkte voedingsmiddelen. Medio 2010 berichtte de FNLI dat gemiddeld een 10% reductie is bereikt ten opzichte van de Nevotabel (Nederlandse Voedingsmiddelen) uit 2006. De FNLI streeft ernaar om de hoeveelheid toegevoegd natriumchloride (zout) te verminderen tot uiteindelijk een gemiddelde reductie van 20 tot 30% is bereikt ten opzichte van 2006.
Verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten 
Er kunnen diverse redenen zijn waarom het ene product van dezelfde productsoort een hoger zoutgehalte heeft dan de andere. De onderzoeksdata lijken wél aan te geven dat het mogelijk is het zoutgehalte van producten te verlagen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Consumentenbond start actie tegen zout in levensmiddelen

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 2500 mensen aan hart- en vaatziekten door het eten van te veel zout. Consumenten kunnen hier zelf weinig aan doen, want het overgrote deel van het zout dat ze binnenkrijgen is door fabrikanten in voedingsmiddelen zoals brood, kaas en snacks gestopt. Uit het derde grote zoutonderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde hoeveelheid zout in voeding nog steeds niet of nauwelijks gedaald is. De Consumentenbond roept consumenten daarom op om dit jaar acties tegen smakeloos zoutgebruik van fabrikanten te steunen op consumentenbond.nl/opzouten.

Uit onderzoeken van de Consumentenbond in 2007, 2009 en 2011 blijkt dat de hoeveelheid zout in de meeste levensmiddelen - brood is een positieve uitzondering - nauwelijks daalt. De verschillen tussen 150 onderzochte producten zijn groot. Zo is de hoeveelheid zout in de Borrelmix van Albert Heijn sinds het vorige onderzoek in 2009 met ruim 35% gestegen. Daarmee is dit product de grootste stijger in het onderzoek van 2011. De borrelnootjes van Duyvis laten de grootste daling in zoutgehalte zien: 39%. Tomatensoep is een stuk minder zout geworden, met als uitschieters de Extra gevulde tomatensoep van Albert Heijn met een afname van 32% en Calida van Aldi met een 29% lager zoutgehalte.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Als alle fabrikanten tegelijkertijd, in kleine stapjes, de hoeveelheid zout terugbrengen, heeft dit geen negatief effect op de smaakbeleving en kan iedereen gewoon genieten van zijn eten. Helaas hebben onze oproepen tot nu toe weinig effect gehad. De levensmiddelenindustrie komt zijn beloftes niet na om de hoeveelheid zout te verlagen en de minister van VWS grijpt niet in. Daarom roepen we nu consumenten op samen met ons te eisen dat hier een einde aan moet komen."

Volledige onderzoek 
Vrijdag 27 mei verschijnt het grote zoutonderzoek in de Consumentengids. Op de site van deConsumentenbondvinden consumenten alle informatie over zout en de campagne.

bron: Consumentenbond, 23/05/11 

'Nederlanders eten veel te zout'

Uitgegeven:
18 maart 2011 14:07
Laatst gewijzigd:
18 maart 2011 14:07

DEN HAAG - Nederlanders eten gemiddeld 10 gram zout per dag en dat is 4 gram teveel. Dat constateert de Nederlandse Hartstichting vlak voor het begin van de internationale actieweek Zout en Gezondheid die volgende week wordt gehouden.

De Hartstichting, de Nierstichting, het Voedingscentrum en de Consumentenbond roepen mensen op minder zout te eten.
Per jaar sterven volgens de organisaties ongeveer 2500 Nederlanders aan overmatige zoutconsumptie. Dat komt neer op zeven mensen per dag. 
Vooral in de fabriek gemaakte producten zoals kant- en klaar maaltijden, pizza's, sauzen en snacks bevatten veel zout. Groenten en verse vis niet. Het menselijk lichaam heeft al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. (nu.nl)
Bron: www.nu.nl; VoedingsMagazine nummer 1, februari 2009, 22e jaargang


Label:  


Zoutverlaging in voedsel mislukt (11 maart 2011)


De levensmiddelenindustrie doet zo zijn best om de hoeveelheid zou in koekjes, snacks, pizza’s en soepen te verlagen. Zegt ze zelf. Helaas wijst onderzoek keer op keer uit dat er in de praktijk weinig gebeurt. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte gisteren bekend dat de het gemiddelde zoutgehalte in heel veel voedingsmiddelen in 2010 nauwelijks is veranderd ten opzichte van 2009.
Net als in 2009 bestaan er nog altijd grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten. Vooral bij kant-en-klaarmaaltijden, brood en chips& zoutjes.
De nVWA heeft van juni tot en met november 2010 in totaal 968 producten uit 10 categorieën (voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips & zoutjes, conserven, koek & banket, vleeswaren en (diepvries) snacks) bemonsterd om te kunnen vergelijken met de bemonsterde producten uit 2009.
De verschillen zijn klein. In een aantal producten is de gemiddelde hoeveelheid zout verlaagd, zoals in paprika chips, jong belegen 20+ en 30+ kaas, knakworsten en salami. In andere juist verhoogd, zoals in bruine bollen, tortilla chips, tompouces en pakjes kippensoep.
In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Dit is 1,5 keer zoveel als de Gezondheidsraad als maximum adviseert (6 gram per dag). Meer dan 70% van de dagelijkse hoeveelheid zout die consumenten innemen is afkomstig van verwerkte producten.
In Nederland heeft de levensmiddelenindustrie het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. De branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) had zich ten doel gesteld om voor begin 2010 een gemiddelde vermindering van het zoutgehalte van 12% te behalen in bewerkte voedingsmiddelen.
Dat hebben ze niet gehaald. Bovendien lijkt de zoutverlaging al twee jaar vrijwel stil te staan. De FNLI streeft ernaar om de hoeveelheid toegevoegd zout te verminderen tot uiteindelijk een gemiddelde reductie van 20 tot 30% is bereikt ten opzichte van 2006. Er is dus nog een lange weg te gaan!
Bron: nVWA


Zoutloos eten is zo gek nog niet.