Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

dinsdag 31 mei 2011

Linzensoep, recept

Dit gerecht is supergezond. Linzen zijn peulvruchten en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten zij vooral goede koolhydraten en deze zijn voor het lichaam lastiger te verteren. Daardoor houd je langer een vol gevoel in je maag. Als je dus wilt afvallen, een linzensoep als lunch is daarvoor ideaal! Dit is in elk geval één van mijn favorieten!


2 personen

  • 1 blikje linzen, afspoelen onder de kraan zodat overtollig zout verdwijnt (310 gram)
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • Romatomaatjes; 6 stuks in vieren gesneden of 2 tomaten
  • Verse koriander (8 takjes of gedroogd 1 tl)
  • Verse peterselie (5 takjes of gedroogd 1 tl)
  • Chilipoeder (naar eigen smaak, pittig is erg persoonlijk dus proef steeds en voeg klein beetje toe)
  • Lavas (gedroogd 1 tl) of kook een 0.5 liter water en voeg daar 1 tot2 tl lavas wortel aan toe. Laat dit 15 minuten trekken en koken op heel zacht vuur. Zeef het vocht zodat de wortel eruit gefilterd wordt. Deze manier is veel smaakvoller dan de blaadjes lavas.
  • 0.5 l water (alleen als de gedroogde lavas blaadjes worden gebruikt)
  • 2 bouillonblokjes zonder zout



~          Snijd de ui en de bleekselderij fijn.
~          Spoel de linzen af onder de kraan zodat alle zoutsporen zoveel mogelijk weggespoeld zijn.
~          Snijd de tomaat in kleine stukjes.
~          Verhit wat olijfolie in de pan op zacht vuur en bak de ui en bleekselderij tot deze zacht glanzen.
~          Voeg dan de tomaat toe en laat dit heel even (1 min) meebakken.
~          Schenk dan 0.5 L water of lavasvocht erbij en voeg de 2 bouillonblokjes toe. Laat dit even op temperatuur komen en de bouillonblokjes 1 geheel vormen met het vocht.
~          Voeg dan wat lavas, wat chilipoeder en gedroogde koriander toe (als je verse gebruikt, voeg je deze pas op het einde toe zodat de smaak behouden blijft, ditzelfde geldt voor peterselie).
~          Voeg de linzen toe en laat dit 15 minuten koken.
~          Gebruik je verse koriander en peterselie dan kun je die nu toevoegen.

Eet smakelijk!

vrijdag 27 mei 2011

Soep

Soep is een grote uitdaging als dit zonder zout of met minder zout gegeten wordt. De meeste mensen kopen gezouten bouillonblokjes of gebruiken de krachtige bouillons uit potten of de soepen uit pakjes. Boordevol met zout en weinig verse groenten en kruiden. Soep en zout zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. De smaakpapillen zijn gewend aan de smaak van soep waarin zout is gebruikt. Dat betekend dan ook dat smaakpapillen een aantal weken moeten “wennen” aan de vernieuwde sensatie. Het duurde dan ook even voordat ik een aantal soepen had ontwikkeld die zonder zout heerlijk zijn en waarbij de zoutbehoefte niet naar boven komt.

Omdat soep zo uitdagend is zonder zout, zal ik starten met een aantal overheerlijke soepen die krachtig en vol van smaak zijn. Deze soepen zijn gemaakt van verse groenten, krachtige kruiden en bouillonblokjes zonder zout. Voor mij zijn deze soepen allemaal toppers en ik eet ze graag. Ik schotel ze ook graag voor aan mijn gasten die gewend zijn aan zout en hun reactie is altijd heel verassend! Twee uitspraken in reactie op een proeverij van mijn recepten die heel treffend de bedoeling weergeven van deze blog: “ Zit hier geen zout in? Dat proef ik helemaal niet" en ook "ik mis geen zout en de nasmaak is heerlijk.”

De soepen zullen passen bij een broodje met de lunch, als volwaardige warme maaltijd, als voorafje of koud op een zomerse dag. Super gezond en bijzonder smaakvol.