Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

woensdag 15 juni 2011

Bietensoep, verfrissend recept op een warme zomerse dag

Rode bieten, daar is het nu echt het seizoen voor. Heerlijk vind ik ze met hun uitgesproken smaak. De smaak van rode biet is al zo vol dat zout overbodig is en er heel snel een lekker soepje ontstaat. Deze soep vind ik persoonlijk het allerlekkerst op een hete zomerdag, koud geserveerd met als topping een fijn gesneden augurkje!

De rode bieten worden gerekend tot de superfood. Dit wil zeggen dat het rijk is aan voedingsstoffen die je gezondheid verbeteren. De rode biet is calorie arm en vezelrijk dus ideaal als je wilt afvallen. Je stofwisseling verbetert er door.

4 personen

Bos rode bieten (schillen en raspen)
3 worteltjes of 1 winterpeen (raspen)
1 sjalot (fijn gesneden)
Halve appel in blokjes
Groetenbouillonblokjes (zonder zout, 2)
Verse bieslook
1.5 tl Lavas
Zure room
Halve ui, heel fijn gesneden
Augurkjes (zonder zout )
Maximaal een halve liter water



~          Schil, snijd en rasp alle groenten.

~          Breng de bouillon aan de kook en voeg de groenten (rode biet, wortel, sjalot,  appel en de lavas) toe.
~          Kook dit 30 minuten, totdat alle groenten gaar zijn.
~          Als de soepstructuur wat aan de dikke kant is, voeg dan nog wat water toe.
~          Pureer het geheel fijn. Dit kan met een blender of staafmixer.
~          Proef de soep en voeg wat peper  naar smaak toe.
~          Strooi de fijngesneden bieslook in de soep.
~          Schep de soep in een kom en voeg wat fijngesneden rauwe ui en zure room toe.
~          Wanneer je de soep koud serveert, bewaar je de ui, zure room en augurkjes en serveer je deze  bij het eten van de soep. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten