Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

maandag 12 december 2011

Erwtensoep

Erwtensoep, dé Hollandse maaltijdsoep voor de winter. Niets is lekkerder om dan na een stevige wandeling in de kou of een schaatsmiddag deze soep in je koude lijf op te nemen. Voldaan van de wandeling of het schaatsen en genietend van het eten en het lijf weer heerlijk opgewarmd.

Ik heb deze soep altijd lastig gevonden om Natriumarm lekker te krijgen. Gelukkig ben ik blijven proberen de soep zoutloos lekker te krijgen en ziehier het resultaat: Echt een toppertje én vegetarisch! De soep is het lekkerst wanneer je deze in de morgen klaarmaakt en een poos daarna laat staan. De smaken trekken zo nog even lekker door.

Kruidenbouillon, vooraf 20 minuten koken
3 tl lavaswortel
1.5 L water
1 kip kruiden builtje




4 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
3 preien, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
1/2 knolselderij, geschild, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
1 aardappel, geschild, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
500 gram spliterwten, wassen voor gebruik
4 bouillonblokjes zonder zout
2 laurierblaadjes
1 kleine winterwortel
wat peper naar smaak

Neem een grote pan; stop alle gesneden en gewassen groenten erin met de bouillonblokjes en de laurierblaadjes.
Voeg daaraan toe de kruidenbouillon zonder lavaswortel en kruidenbuiltje.
Zet de pan op het vuur en laat het geheel 1 uur koken.
Na 1 uur, de pan van het vuur en de soep laten afkoelen.
Als het afgekoeld is, de laurierblaadjes verwijderen en pureer de soep met een staafmixer.
Voeg er eventueel nog wat water aan toe als het te dik is.
Proef de soep en breng het op smaak met wat peper.

Maak de soep voor gebruik weer warm en eet smakelijk.

Tip: De soep is ideaal om in te vriezen. Verdeel dat wat je over hebt in porties.
Heb je een drukke werkdag? Haal de erwtensoep in de ochtend uit de vriezer,
en warm de soep na het werk op.

1 opmerking: