Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

donderdag 11 augustus 2011

Pesto uit een potje, de ultieme misleiding


Ik ben groot fan van foodwatch.nl. Zij zetten producten en poducenten in de schijnwerpers om zo hun misleidende suggestieve reclames te ontmaskeren. Daarnaast reiken ze ieder jaar een gouden windei uit.

Omdat ik deze week pesto in recept heb gepubliceerd leek het me goed om iedereen te informeren over pesto uit een potje. In dit geval heeft foodwatch hier tijd en aandacht aan besteed. Maak zelf de balans op: vers gemaakt, puur zonder toevoegingen met 2 soorten echte Italiaanse kazen of echte namaak pesto. Hieronder een stukje van Foodwatch:

Betoverende illusie
De Italiaanse mama’s zwieren resoluut over het tv-scherm met
dampende pannen pasta voor hun geliefde Gino’s en
Francesco’s. Als je Unilevers reclame voor Bertolli mag
geloven, haal je de zonnige Italiaanse keuken al in huis met
een klein schepje pesto. Uit een potje van Bertolli natuurlijk.

Wat de Bertolli’s er niet bij vertellen, is dat de Pesto alla Genovese allesbehalve
authentiek Italiaans is zoals het etiket op het potje suggereert. De royale
hoeveelheid Extra Vergine olijfolie die Bertolli op zijn website belooft, past in
één vingerhoedje. De groene saus bestaat vooral uit een onduidelijke soort
plantaardige olie en heel veel basilicum.

Goedkoop en toch geurig
Zitten er dan pijnboompitten in, essentieel voor een goede pesto? Hooguit een
theelepeltje. De rest is vervangen door goedkopere cashewnoten. Erg scheutig
met Italiaanse kaas is Bertolli ook al niet in zijn ‘geurige pesto’. Maar waarom
smaakt de pesto dan zo puur mediterraan? Heel eenvoudig. Bertolli grijpt net
als elke voedselgigant terug op een oude traditie: geur- en smaakstoffen.

Kijk op www.foodwatch.nl als je meer wilt weten over dit onderwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten