Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

woensdag 17 augustus 2011

Geuren kunnen zout in voeding vervangen


Ik zag dit artikel en het is op zijn minst interessant om te lezen! 

Als voedselfabrikanten geurstoffen in plaats van zout zouden toevoegen aan hun fastfood of kant-en-klare maaltijden, dan zouden die maaltijden veel gezonder worden.

Foto:  Gezondheidsnet
En dat terwijl we het verschil waarschijnlijk niet eens proeven.
Dat ontdekkten Franse wetenschappers. De voorwaarde is wel dat er geurstoffen gebruikt worden die door mensen geassocieerd worden met zout. Volgens de onderzoekers zijn er maar liefst veertien geuren die zoutkunnen vervangen.

Pizza

De geur van sardines, ansjovis, nootjes, bacon, ham en kaas zouden ervoor kunnen zorgen dat voeding zout 'smaakt' maar niet werkelijk is. Dat zou de overconsumptie van zout met maar liefst 25 procent kunnen verminderen, zo melden de Fransen.
Een test met pizza's leverde alvast positieve resultaten op, zo blijkt uit het onderzoek dat in samenwerking met Unilever gedaan werd.

Bloeddruk

Over het algemeen consumeren we veel meer zout dan dagelijks aanbevolen. In veel kant-en-klaarproducten zit bijvoorbeeld teveel zout. Het gevolg daarvan is dat de gezondheid schade wordt toegebracht: de bloeddruk stijgt en ook de nieren ondervinden hinder.
Bron: www.nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten