Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

woensdag 17 augustus 2011

Geuren kunnen zout in voeding vervangen


Ik zag dit artikel en het is op zijn minst interessant om te lezen! 

Als voedselfabrikanten geurstoffen in plaats van zout zouden toevoegen aan hun fastfood of kant-en-klare maaltijden, dan zouden die maaltijden veel gezonder worden.

Foto:  Gezondheidsnet
En dat terwijl we het verschil waarschijnlijk niet eens proeven.
Dat ontdekkten Franse wetenschappers. De voorwaarde is wel dat er geurstoffen gebruikt worden die door mensen geassocieerd worden met zout. Volgens de onderzoekers zijn er maar liefst veertien geuren die zoutkunnen vervangen.

Pizza

De geur van sardines, ansjovis, nootjes, bacon, ham en kaas zouden ervoor kunnen zorgen dat voeding zout 'smaakt' maar niet werkelijk is. Dat zou de overconsumptie van zout met maar liefst 25 procent kunnen verminderen, zo melden de Fransen.
Een test met pizza's leverde alvast positieve resultaten op, zo blijkt uit het onderzoek dat in samenwerking met Unilever gedaan werd.

Bloeddruk

Over het algemeen consumeren we veel meer zout dan dagelijks aanbevolen. In veel kant-en-klaarproducten zit bijvoorbeeld teveel zout. Het gevolg daarvan is dat de gezondheid schade wordt toegebracht: de bloeddruk stijgt en ook de nieren ondervinden hinder.
Bron: www.nu.nl

vrijdag 12 augustus 2011

Linzensoep

Deze week was ik druk bezig om een linzensoep op te zetten voor de site. Maar omdat ik kook zonder zout zijn de standaard recepten niet 100% te gebruiken en is het aan mij om te variëren, proberen en te creëren.  Ik ben er van overtuigd dat heel veel gerechten ongezoutenlekker gemaakt kunnen worden. Dat is ook de uiteindelijke kick en smaakbeleving als het dan steeds opnieuw lukt. Deze week werd uiteindelijk een week van uitdagingen. De soep is oké maar mist iets…… maar wat?

De linzensoep kwam vorige week weer in mijn vizier nadat ik in een restaurant een linzensoep at die zo lekker was dat het mij inspireerde tot dit soepje. De soep was gemaakt van rode linzen en afgerond met een sausje van yoghurt met koriander en munt. Er was duidelijk gebruik gemaakt van komijn en tomaat. Maar door de hoeveelheid zout worden mijn smaakpapillen dusdanig beïnvloed dat ik kruiden of groenten die gebruikt zijn minder goed kan plaatsen. Daardoor sta ik voor een raadsel…. En nu na mijn eerste poging mis ik een vleugje frisheid, lichtheid voor het soepje dat ik heb gemaakt. Ik ga dus nog even verder stunten in de keuken. Misschien gooi ik het wel over een andere boeg en doe er pompoen bij in. Dit is een sterke smaakmaker, zoetig en kan goed in combinatie met komijn en koriander, of misschien toch gewoon kokosmelk veranderen in yoghurt….

Wat ik erin gedaan heb?
225 gr Rode linzen, 2 uien, 2 stengels bleekselderij, 4 tomaten, 2 teentjes knoflook, 400 ml kokosmelk (misschien gewoon Griekse yoghurt doen,) 1 el limoensap, 4 gekneusde peperkorrels, 9 dl water, 2 tl lavasblad, 2 bouillonblokjes zonder zout, kurkuma, komijnpoeder, kardemon, verse koriander en een kaneelstokje.

Misschien hebben jullie hier een leuke invalshoek voor. Kom maar op met suggesties als je deze hebt! 

donderdag 11 augustus 2011

Pesto uit een potje, de ultieme misleiding


Ik ben groot fan van foodwatch.nl. Zij zetten producten en poducenten in de schijnwerpers om zo hun misleidende suggestieve reclames te ontmaskeren. Daarnaast reiken ze ieder jaar een gouden windei uit.

Omdat ik deze week pesto in recept heb gepubliceerd leek het me goed om iedereen te informeren over pesto uit een potje. In dit geval heeft foodwatch hier tijd en aandacht aan besteed. Maak zelf de balans op: vers gemaakt, puur zonder toevoegingen met 2 soorten echte Italiaanse kazen of echte namaak pesto. Hieronder een stukje van Foodwatch:

Betoverende illusie
De Italiaanse mama’s zwieren resoluut over het tv-scherm met
dampende pannen pasta voor hun geliefde Gino’s en
Francesco’s. Als je Unilevers reclame voor Bertolli mag
geloven, haal je de zonnige Italiaanse keuken al in huis met
een klein schepje pesto. Uit een potje van Bertolli natuurlijk.

Wat de Bertolli’s er niet bij vertellen, is dat de Pesto alla Genovese allesbehalve
authentiek Italiaans is zoals het etiket op het potje suggereert. De royale
hoeveelheid Extra Vergine olijfolie die Bertolli op zijn website belooft, past in
één vingerhoedje. De groene saus bestaat vooral uit een onduidelijke soort
plantaardige olie en heel veel basilicum.

Goedkoop en toch geurig
Zitten er dan pijnboompitten in, essentieel voor een goede pesto? Hooguit een
theelepeltje. De rest is vervangen door goedkopere cashewnoten. Erg scheutig
met Italiaanse kaas is Bertolli ook al niet in zijn ‘geurige pesto’. Maar waarom
smaakt de pesto dan zo puur mediterraan? Heel eenvoudig. Bertolli grijpt net
als elke voedselgigant terug op een oude traditie: geur- en smaakstoffen.

Kijk op www.foodwatch.nl als je meer wilt weten over dit onderwerp.

maandag 8 augustus 2011

TIP: overheerlijke pesto

20 basilicumblaadjes
1 teen knoflook
2 tl pijnboompitten
1 el Parmezaanse kaas
1 el pecorino, geraspt
2 el olijfolie
Wat water



Pureer alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine tot een gladde saus.
Voeg wat water toe als de pesto te dik lijkt.

De pesto is door de kaas gezouten. Door de pesto subtiel te gebruiken in een pasta gerecht of bijvoorbeeld een soep zonder zout kun je het zoutgehalte laag houden.
Zelfgemaakte pesto is overheerlijk en veel lekkerder dan pesto uit een potje uit de supermarkt.
Puur van smaak en geen zout toegevoegd.




donderdag 4 augustus 2011

Kunst

Deze week zag ik mijn dochter fanatiek knutselen. Mijn vlindertje volledig gefocust, enthousiast en blij en het resultaat is prachtig!

maandag 1 augustus 2011

Champignoncrèmesoep, with a touch of Asia!

4 personen
275 g champignons, schoon en in plakjes
1 el olijfolie
Wat boter
1 kleine ui, fijn gesnipperd
1 el bloem (glutenvrije bloem werkt hetzelfde)
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
6 stengels verse selderij
2 tl Lavas wortel
4.5 dl groentebouillon zonder zout (= 1 bouillontablet)
4.5 dl kokosmelk
1 tl komijnpoeder
Klein bosje koriander, eerst alleen stelen fijn gesneden
Peper

~        Zet een pan water op het vuur en voeg de lavaswortel, de selderij en peterselie daaraan toe.
~        Laat deze pan minstens 15 minuten op zacht vuur koken.
~        Verhit olie in de pan en voeg de ui toe. Laat deze in 3 minuten glanzend en zacht worden.
~        Voeg dan 225 gram champignonplakjes, de fijngesneden korianderstengels en 1 tl komijnpoeder toe en bak deze 2 minuten onder regelmatig roeren, dek dan de pan af en laat alles op laag vuur 6-7 minuten sudderen. Blijf af en toe roeren.
~        Het water zeven van lavaswortel, selderij en peterselie en voeg het bouillonblokje toe.
~        Roer de bloem door het champignonnenmengsel en kook het nog ca. 1 minuut.
~        Voeg dan geleidelijk, terwijl je goed blijft roeren,  de bouillon en kokosmelk toe tot er een gladde saus ontstaat.
~        Breng het geheel aan de kook, dek de pan gedeeltelijk af en laat alles zachtjes 15 minuten koken.
~        Laat de soep wat afkoelen en pureer het glad in een blender of met staafmixer.
~        Smelt wat boter en olijfolie in de pan en bak de resterende champignons 3 minuten totdat ze zacht beginnen te worden.
~        Giet de soep in een schone pan en roer de gebakken champignons erdoor.
~        Laat de soep  heel heet worden en breng het op smaak met de blaadjes verse koriander (fijngesneden) en peper.

Een klassieke soep met een twist. Hij is erg lekker, romig en zacht van smaak.
Eet smakelijk.