Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

dinsdag 12 juli 2011

Paddestoelensoep

4 personen



1 eetlepel olie
3 cm verse gemberwortel, geschild en in plakjes
2  teentjes knoflook, in plakjes
5 zwarte peperkorrels, gekneusd
2 stengels bleekselderij, in plakjes
2 theelepels lavaswortel
5 takjes selderij
2 bosui, fijngesneden
1 liter groentebouillon zonder zout (van 2 tabletten)
200 g shii-takes, (of 100 gram shii-takes en 100 gram kastanjechampignons) in dunne plakjes
100 g mihoen
1 theelepel Chinese vijf- kruidenpoeder
2 eetlepels sojasaus (Sojasaus van Tamarin is glutenvrij)
1 eetlepel droge sherry
1 1/2 eetlepel sesamolie
1/4 zakje verse bieslook (a 20 g), fijngesneden

~        1 L water opzetten in een pan met de takjes selderij en lavaswortel, dit 20 minuten zachtjes laten koken en trekken.

~        In een roerbakpan olie verhitten.
~        Gember, knoflook, bleekselderij en peperkorrels zachtjes fruiten.
~        Het water met lavaswortel en selderij zeven.
~        Lavaswater toevoegen aan de roerbakpan met gember, knoflook, bleekselderij en peper.
~        Voeg de bouillonblokjes toe en breng het aan de kook brengen.
~        Laat het 20 minuten op zacht vuur trekken.
~        Zeef dan alle groenten eruit.
~        Voeg de Shii-takes (en/of kastanjechampignons), de mihoen en de vijfkruidenpoeder toe en laat de soep 10 minuten zachtjes laten koken.
~        Sojasaus en sherry door de soep roeren.
~        Voeg de sesamolie toe en proef de soep.
~        Met de sesamolie, de chinese 5-kruiden en wat peper kun je de soep balanceren in smaak.
~        Proef continu met de wijzigingen die je maakt mee, net zolang totdat je tevreden bent.
~        Schep dan de soep in kommen en strooi de fijngesneden bosui en bieslook er mooi overheen.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Heb net de paddestoelensoep gegeten als lunchgerecht en ik heb ervan genoten. Heerlijke soep, ongelofelijk dat een zoutarme soep zo kan smaken! En dat terwijl ik normaal wel zout gebruik bij het koken. Maar dit is absoluut een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen