Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

donderdag 8 september 2011

Kruidige maaltijdsoep

    







Deze soep is krachtig van smaak en heerlijk bij guur en koud weer. De soep warmt je lijf weer 
op en er blijft nadien een heerlijke smaak achter in de mond. Dit is geen standaard recept 
maar door mijzelf ontwikkeld. Kook, proef, ervaar en geniet van een soep met heel weinig 
zout. Deze soep heeft mijn overtuiging alleen maar versterkt. 
Soep hoeft niet zout te zijn om heerlijk te smaken!

1 courgette
1 aubergine
1 gegrilde rode paprika (uit pot? Dan goed afspoelen want ook daar wordt zout aan toegevoegd!)
3 stengels bleekselderij              
1 ui
1 teen knoflook
1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 250 gram, goed afspoelen voor gebruik)
1 tl paprika poeder
1 tl tijm
1 tl kaneel
1 tl salie
1 tl komijn
2 blaadjes laurier
Snuf chilipoeder
1 tl lavaswortel (getrokken in 1 L water)
Sap van een halve sinasappel
2 bouillonblokjes zonder zout
Creme fraiche

Zet 1 L water op het vuur met de lavaswortel en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Was de aubergine en courgette en snijd ze over de lengte in plakken van 1 cm.

Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en bestrijk de courgette en aubergine plakken met wat olie met tijm en peper. Leg ze op de bakplaat onder de gril in de oven. Keer ze om als ze een mooi kleurtje krijgen. Als beide zijden geroosterd zijn haal ze dan uit de oven.
De bleekselderij, ui, paprika en knoflook ondertussen fijn snijden.

Olie verhitten in een pan en de ui licht fruiten, ca. 3 minuten.
Voeg de knoflook en bleekselderij toe en laat ook deze even lekker bakken, ca. 3 minuten.
Voeg dan de paprika en de gegrilde aubergine en courgette (snijd ze in blokjes als ze gegrild zijn) toe. Laat deze nog even 2 minuten meebakken. Voeg dan 1 L van het lavaswater toe met alle kruiden en bouillonblokjes. Laat de soep nog een half uurtje goed doorkoken.

Haal de laurier na het koken eruit. Pureer de soep in de blender en schenk het terug in de pan. Proef de soep en voeg het sap van de sinasappel toe. Proef nogmaals de soep en breng het op smaak met peper en/of chilipoeder. Wees subtiel, je kunt altijd meer toevoegen.
Een ander element waarmee de soep in smaak kan worden beïnvloed is water. Mocht de soep te krachtig worden dan kan er wat water worden toegevoegd. Wanneer het te waterig is even wat langer laten koken zodat de soep wat indikt.

Als de smaak goed is voeg dan de kikkererwten toe en warm de soep nog een paar minuten goed door voor het geserveerd wordt.  Serveer het met een vleugje crème fraiche en geniet van deze powersoep!

1 opmerking:

  1. Lekker! Ik gebruik vaak linzen in soep, maar ik ga wel dit recept met kikkererwten moeten proberen.

    BeantwoordenVerwijderen