Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

maandag 26 september 2011

Vispotje

Dit gerecht heeft een Krachtige smaak. De vis is sterk aanwezig en de groenten, kruiden en wijn maken het tot een heerlijk geheel. Complex in smaak en een cadeautje in de mond.











Hoofdgerecht voor 4 personen in +/- 30 minuten
Wat boter
30 g bloem *1
200 ml room
100 ml witte wijn
380 ml visfond *2

400 ml kruidenbouillon:
2 tl lavaswortel
Verse takjes selderij
Bouquet Garni: takjes tijm, koriander, marjolein, peterselie en laurier

2 groentebouillonblokjes zonder zout
3 stengels bleekselderij fijn gesneden
1 prei, in reepjes van 5 bij 1 cm
1 wortel, in reepjes van 5 bij 1 cm
200 g zalmfilet
250 g tilapiafilet
Sap van ½ citroen
2 el fijngesneden krulpeterselie
Scheutje sherry

~      Maak de kruidenbouillon klaar door 1 liter water
~      aan de kook te brengen en de kruiden eraan toe te voegen.
~      Laat dit 20 minuten doorkoken en trekken.
~      Verwijder daarna de kruiden.
~      Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem.
~      Laat dit 2 minuten bruisen zonder te kleuren.
~      Draai het vuur laag en voeg de bloem toe.
~      Roer de boter en bloem met een houten lepel glad.
~      Voeg de room toe en blijf roeren tot de saus weer glad is.
~      Voeg dan de wijn, de kruidenbouillon en de visfond toe en roer goed.
~      Voeg de prei, de wortel  en bleekselderij en de bouillonblokjes toe en breng
alles op laag vuur aan de kook.
~      Laat 10 minuten zacht koken tot de groenten bijna beetgaar zijn.
~      Snijd de visfilets in mootjes en voeg toe.
~      Laat heel zachtjes koken en controleer na 5 minuten of de vis gaar is.
~      Breng het vispotje op smaak met het citroensap, de peterselie,
de sherry en wat peper.

Lekker met een Ciabatta broodje.

*1 – Om de soep glutenvrij te krijgen gebruik ik dezelfde hoeveelheid glutenvrije bloem.
*2 – De visfond van Albert Hein is glutenvrij. Daarnaast gebruik ik hier een combinatie 
van een zout product gecombineerd met een kruidenbouillon. Om die reden is de soep niet 
zout maar zoutarm. Bij deze soep heb ik daar bewust voor gekozen om dat de smaak van 
visfond niet te vervangen is door een groentebouillon. Voor mensen die wel gluten kunnen
 eten en minder natrium erin willen: er is Visfond Natriumarm van Natram. Te koop bij 
Dieetook.nl. Dit merk is over het algemeen goed, hoewel ik het altijd zou aanvullen met 
wat kruiden.  

Natriumgehalte van de soep: 0.05 g per 100 ml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten