Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

zondag 23 oktober 2011

Paddestoelen risotto










"De herfst heeft zich aangediend en staat in prachtige kleuren te schitteren. De zon schijnt momenteel buiten. Als het om eten gaat ben ik dol op de herfst. Heerlijke pompoenen, paddenstoelen en mandarijnen mogen we weer onbeperkt eten en daar maak ik graag gebruik van.

Koken zonder zout is soms lastig maar als het om dit gerecht gaat is het een eitje. Door de wijn komt er een prachtige smaak dimensie bij en dat in combinatie met paddenstoelen en nootjes! Bij dit gerecht kook ik eigenlijk altijd te weinig. Het is zo lekker dat wij thuis altijd maar dooreten.

Voor nu, een prachtig en heerlijk seizoensgerecht, vegetarisch en Ongezoutenlekker!"
Bon Apetit.

2 personen, het recept

300 gr paddenstoelen
100 gr doperwten
1 ui
1 bosui
2 stengels bleekselderij
1 teen knoflook
Risottorijst, 150 gr

Kruidenbouillon:
Kruiden-bouillonzakje voor kip, 2 blaadjes laurier, 2 tl lavaswortel en 1.5 L kokend water.

2 bouillonblokjes groentebouillon zonder zout
3 tl gedroogde tijm
Klein flesje witte wijn
50 gr pijnboompitten
Parmezaanse kaas
Citroensap, klein scheutje
1 grote tl notenolie

Zet allereerst de kruidenbouillon op het vuur en laat dit 30 min trekken.
Maak de groenten schoon en snijd alles fijn.
Verhit olie in een pan en bak daarin zacht de ui, bleekselderij en knoflook.
Na 5 min. Voeg je de wijn toe, zet het vuur even hoog en laat het alcohol verdampen.

Wanneer de wijn opgenomen is in de rijst, voeg dan de bouillonblokjes toe en schenk er 2 grote soeplepels kruidenbouillon bij. Blijf roeren en zet het nu op zacht vuur.
Elke keer als het vocht opgenomen is, voeg dan opnieuw 2 soeplepels vocht toe.

Rooster ondertussen in een aanbaklaag, op zacht vuur (geen olie), de pijnboompitten lichtbruin.
Als ze klaar zijn kunnen ze in een schaaltje op de tafel worden gezet e erbij geserveerd worden.
Proef nu de risotto, is de korrel nog hard, blijf dan nog even doorgaan met het toevoegen van vocht.
Voeg de doperwten 10 minuten (na +/-20 min) voordat het klaar is toe aan het geheel en laat het even lekker doorwarmen.

Bak in de pan met antiaanbaklaag, op hoog vuur en met een klein scheutje olie, de paddenstoelen en bosui 5 minuten goed door.
Als ze klaar zijn, voeg dan een klein scheutje notenolie toe, goed roeren en meng het bij de risotto.
Breng het geheel op smaak met peper en een klein scheutje citroensap.

Serveer het geheel met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

1 opmerking:

  1. Hé, ik las net je stukje bij ecomama. Wat een leuke, inspirerende blog heb je! Ik ga je volgen hoor!

    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen