Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

woensdag 26 oktober 2011

Spinaziesoep met korianderballetjes

Power to soep! Deze soep is rijk aan ijzer en een goede aanvulling voor je weerstand. Rijk aan vitaminen. Ideaal dus voor de herfst waarbij de eerste snotneuzen en griepverschijnselen om de hoek komen kijken.
Omdat er veel spinazie en aardappelen inzit, is de soep vrij stevig en kan het dus goed als maaltijdsoep worden gegeten. Hou je van pit, voeg dan wat chilipoeder toe, vlak voor het opdienen.


450 gr Spinazie uit de vriezer
200 gr biologische rundergehakt
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 kleine aardappelen of 1 grote, in blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden

Kruidenbouillon
Zakje kruidenbuiltje voor vlees
2 tl Lavaswortel
stukje foelie
1.5 L water

Kruiden
Peper
Nootmuskaat
Pikante paprikapoeder, 1 forse tl
Gedroogde koriander, 4 tl
Wat melk en maizena
3 bouillonblokjes zonder zout

Zet de kruidenbouillon op en laat deze, al kokend, 20 minuten trekken.
Maak de groenten schoon en snijd ze fijn.
Meng het rundergehakt met de pikante paprikapoeder, wat nootmuskaat, de pikante paprika poeder, scheutje melk en wat maizena.
Maak balletjes van de rundergehakt.

Zet een grote pan op het vuur, voeg wat olie toe en fruit de ui en bleekselderij totdat de ui zacht en glazig is.
Voeg dan de aardappelblokjes en spinazie toe en roer even goed door.
Voeg 1.5 L kruidenbouillon (zeef het eerst van de kruiden) met de bouillonblokjes toe aan de soep en laat het geheel 20 minuten koken.

Bak ondertussen de gehaktballetjes, zodat ze gaar zijn en lekker knapperig.
Na 20 minuten met een staafmixer of blender de soep pureren en terug in de pan brengen.
Opnieuw aan de kook brengen, proeven: gebruik peper, nootmuskaat en eventueel wat chilipoeder om het op smaak te brengen. Is de soep te dik, voeg dan nog wat water toe.

Kookt de soep goed, voeg dan de balletjes toe, laat even 5 minuten goed doorkoken.

NB. Wanneer er veel groenten en vlees in de soep gaan gaat mijn voorkeur uit naar biologisch vlees ipv ook biologische groenten. Dit is financieel niet altijd goed te doen.


Klaar om te smullen!

1 opmerking: