Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

donderdag 6 oktober 2011

Uiensoep

Kruidenbouillon:
2 tl lavaswortel
1 L water
2 blaadjes Laurier
Ui schil van 4 uien (geeft smaak en kleur aan de bouillon)
Kruidenbuiltje voor Kippenbouillon (gewoon in de supermarkt te verkrijgen bij de soepproducten)

4 uien, fijn gesneden
2 knoflookteentjes fijn geperst
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
50 gr. Geschaafde amandelen, geroosterd
Scheutje citroensap
4 el sherry
2 groentebouillon blokjes zonder zout
1 tl kurkuma
2 tl komijnzaad
1 tl venkelzaad
1 tl selderijzaad
1 tl tijm

Peper en nootmuskaat voor de afronding
Bereidingstijd, ongeveer 30 minuten voor 1 - 1.5 L soep

Kook de kruidenbouillon en laat deze 30 minuten trekken.
Voeg een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui, bleekselderij en knoflook heel zacht.
Na 5 minuten zacht aanbakken, zet je de deksel op de pan en het vuur heel laag.
Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Rooster ondertussen de amandelen zachtjes bruin in een pan met anti aanbaklaag.
Rooster daarnaast de kruiden: komijn, venkel, selderij en tijm in een pan met anti aanbaklaag. Laat het lekker warm worden en de geuren vrij komen. Vijzel de kruiden fijn.

Na 20 minuten voeg je de sherry toe aan het uien-mengsel.
Laat de alcohol even goed verdampen en schenk de kruidenbouillon en de bouillonblokjes erbij.
Voeg het kruidenmengsel, de kurkuma en tijm toe.
Breng het opnieuw goed aan de kook en laat het geheel nog 5 minuten koken.
Voeg dan de amandelen toe en laat dit opnieuw nog 5 minuten koken.
Proef het geheel en breng het op smaak met wat citroensap, peper en nootmuskaat.

Pureer de soep fijn in de blender. Dit duurt wel even omdat er noten in zijn verwerkt.
Verwarm de soep nog eenmaal goed door, proef even of de smaak verbeterd kan worden.

Geniet lekker van een Ongezoutenlekkere soep.


De soep ziet er geel en romig uit door de kurkuma en de noten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten