Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

maandag 10 oktober 2011

Snacks voor kinderen te zout!


DEN HAAG - In veel voedingsproducten die gericht zijn op kinderen zit méér zout dan in de gewone variant.Dat is vreemd, want kinderen mogen veel minder zout dan volwassenen. Wie als kind te veel zout consumeert, kan later als volwassene nierproblemen en hart- en vaatziekten krijgen.

Jaarlijks sterven naar schatting 2.500 Nederlanders door het eten van te veel zout. Maar de levensmiddelenfabrikanten beteren hun leven niet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat vandaag wordt gepubliceerd.

Zo zit in een Liga Milk Break melkaardbei drie keer zoveel zout als in een Evergreen met krenten. De kinderchips Nibb-it is bijna drie keer zouter dan de naturel chips van dezelfde fabrikant Lay's. In een klein zakje zit bijna een gram zout. Dat is een derde van wat een peuter maximaal per dag mag binnenkrijgen, volgens de norm van het Voedingscentrum.

Wie zijn kind geen TUC-jes geeft, maar het de hartige kinderkoekjes Orkakrakers van Verkade voorzet, geeft hem juist dubbel zoveel zout. En een Bob de Bouwer knakworstje is ook zouter dan gemiddeld.

Voedingskundige en epidemioloog Marianne Geleijnse van de Wageningen Universiteit is verbijsterd over de resultaten "Heel veel fabrikanten lappen de zoutrichtlijnen aan hun laars. Er zijn er maar een paar die zout serieus nemen. Ik snap dat niet." Volgens Geleijnse leidt een overmaat aan zout in de kindertijd niet alleen tot hart- en vaatziekten. Er zijn aanwijzingen dat de smaakvoorkeur voor zout al jong in het leven – mogelijk zelfs al in de baarmoeder – wordt aangeleerd. Volwassenen zouden volgens het Voedingscentrum onder de 6 gram zout per dag moeten blijven (we zitten gemiddeld op 9 gram). Kinderen tussen een en drie mogen tot 3 gram, vier- tot zesjarigen maximaal 4 gram.

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/article9625650.ece

Geen opmerkingen:

Een reactie posten