Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

maandag 28 november 2011

Champignonsoep met mosterdcreme

Een heerlijke soep voor de feestelijke dagen die eraan komen. Makkelijk te bereiden en ideaal als voorgerecht.

Voor 1 liter soep

Lopend meel
Maak van 100 ml water en 65 gram bloem lopend meel. Meng de twee met een garde, klop dit goed door elkaar totdat er een vloeibaar klont vrij papje ontstaat. Zet dit weg tot gebruik. (voor glutenvrij gebruik kan de kuche mehl van Schar in dezelfde hoeveelheden worden gebruikt)

De soep
1 liter groentebouillon (bouillonblokjes van Damhert of Natur compagnie, deze zijn zoutloos)
300 gram champignons
wat peper
Verse peterselie en bladselderij

Mosterdcreme
250 ml slagroom
wat mosterd naar smaak (er is natriumarme mosterd te koop maar omdat er weinig gebruikt wordt is de hoeveelheid natrium op 1 liter soep erg klein. Je kan er dus voor kiezen gewone mosterd te gebruiken)
De slagroom opslaan totdat het stevig is (geen suiker!) en roer dan de mosterd erdoor heen

Bereiding:
Maak de bouillon van bouillonblokjes.
Maak het lopend meel en zet dit apart.
Maak de champignons schoon, snijd ze in tweeën.
Maak de bouillon heet.
Bind de bouillon met het lopend meel: in kleine beetjes aan de hete bouillon toevoegen en met een garde goed roeren zodat er geen klonten in komen.
Breng het geheel al roerende aan de kook.
Laat de bloem in de soep gaar koken.
Bak de champignons in een pan met antiaanbaklaag, even kort, ze krijgen dan een extra donker smaakje mee.
Voeg de gebakken champignons aan de soep toe, kook dit nog een minuut of 10.
Proef de soep en voeg eventueel wat peper toe.
Pureer de soep met een blender of staafmixer totdat de soep mooi glad is.

Voor het serveren:
Snijd de verse peterselie en bladselderij fijn.
Schenk de soep in kommen.
Voeg per kom 1 el van de mosterdcreme toe en strooi er wat kruiden overheen.

Geniet lekker!

Bron: dieetkok Arnoud Odink, workshop koken met smaak van de hart en vaatgroep.
Totale natriumgehalte van de soep, per persoon is 54 mg met gewone mosterd. 
(bron Smakelijketenzonderzout)

1 opmerking:

  1. Vandaag deze soep gemaakt voor mijn moeder en zelf ook meegegeten. Was heel makkelijk en vooral ook heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen