Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

vrijdag 11 november 2011

Stampot spitskool met kerrie en rozijnen

4 personen

1 fijngesneden, gewassen spitskool
1 kilo aardappelen
1 blaadje laurier
2 tl lavasblad gedroogd
1 el kerrie
wat peper
wat boter
50 gram rozijnen

Aardappelen schillen en in blokken snijden, schoonmaken en in een laagje water in de pan, op het vuur zetten.
Voeg 1 blaadje laurier en de lavas aan de aardappelen toe en zorg dat dit goed door het water is gemengd.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar, op zacht vuur.

Spoel de rozijnen af en wel ze in een kom met water om zacht te worden.

Zet een grote pan op het vuur, smelt daarin een klontje boter.
Als de boter gesmolten is en bruist voeg dan 1 el kerrie en bak dit gedurende 1 minuut.
Voeg dan in vier delen de spitskool toe en blijf dit alles op middelhoog vuur licht bakken. De kerrie, boter en de spitskool mengen zich en de kool verliest wat vocht.
Dit bakproces duurt ongeveer 5 minuten.
Na 5 minuten bakken en als de spitskool geslonken is, zet dan het vuur zachter, zet de deksel op de pan en laat het smoren. Ongeveer 10 minuten. Wordt de kool te droog, voeg dan wat water toe.

Als de aardappelen gaat zijn verwijder dan de laurier en giet de aardappelen af. Vang het kookvocht op, dit is ideaal om de stampot mee te mengen.

Als de spitskool klaar is, voeg deze dan aan de aardappelen toe, met het beetje kookvocht van de kool. De smaak van kerrie zit eraan en de vitamines neem je lekker mee. Stamp het geheel door elkaar en voeg eventueel nog kookvocht toe van de aardappelen.
Breng het op smaak met peper.
Is de kerrie onvoldoende aanwezig, voeg dan nog een klein beetje toe.

Vlak voor het serveren de rozijnen afgieten, dep ze droog met keukenpapier en roer ze door de stampot.

Lekker met een pittige en kruidige kipfilet, dit recept volgt later.
Wil je graag een zilte ondertoon erbij? Bak spekjes uit totdat ze krokant zijn en roer deze erdoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten