Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

maandag 14 november 2011

Noodlesoep met kip

Dit weekend ben ik weer losgeslagen. Ik had zin in Aziatisch koken en had al een paar weken op een ideetje zitten broeden. Ongezoutenlekkere Noedelsoep. Dit weekend was het zover. Wat weer een kadootje! Man en dochterlief zag ik de noodles opslurpen en wat een smaak. De chinese 5 kruidenpoeder is sterk van smaak en lekker pittig. Heerlijke combi zo voor een noodlesoep. Het kost weer wat tijd maar lekker eten én gezond eten, mag naar mijn mening ook best wat tijd kosten. Ik geniet dan des te meer van datgene wat op mijn bord ligt. Ik hoop dat in het arrangement van zoutloze soepen er weer een topper is geland met deze soep.

In elk geval, probeer en eet smakelijk.

Soep voor 2 personen als hoofdmaaltijd

2 kruidenbuiltjes voor kip (honig)
2 biologische kippenpoten
2 stengels bleekselderij
2 takjes selderij
3 tl lavaswortel
1 rode peper, zonder zaadjes
2 L water

De kruidenbouilon met kip (20-60 minuten)
Doe de bovenstaande ingrediënten in een pan, of snelkookpan;
*de kippenpoten afspoelen,
*groenten schoonmaken en grof snijden,
*kruiden erin en de pan aan de kook brengen,
In de snelkookpan is de bouillon na 20 min. onder hoge druk koken klaar, bij een gewone pan heb je een uur nodig. De bouillon is klaar als de kip gaar is en uit elkaar valt.
*Zeef dan de bouillon, haal de kip eruit evenals de groenten.
De groenten kunnen weg, die zijn helemaal slap gekookt en hebben hun smaak toegevoegd.
*de kip ontdoen van vel en botten
*snijd het vlees in fijne stukken.
*leg het vlees daarna apart, klaar voor later gebruik.
Deze fase kan goed een aantal uren - 1 dag eerder gedaan worden zodat, wanneer het druk is, de soep sneller klaar is. 

Voor de soep (proces van max. 15 minuten):
2 bosui, in ringen
een kwart chinese kool, fijngesneden.(harde stukken gescheiden bewaren van de fijne blaadjes)
tauge, 100 gr.
1 bleekselderij
1 rode ui
1 tl citroengras
2 citroenblaadjes
1.5 el chinese 5-kruidenpoeder
3 groentebouillonblokjes zonder zout
Natriumarme ketjap
Notenolie
50 gram rijst Noodles
het fijngesneden kippenvlees uit de kruidenbouillon
de 2 L kruidenbouillon uit de eerste fase

Snijd alle groenten fijn en maak deze schoon.
Bak de rode ui in een scheutje olijfolie totdat deze glazig en zacht is geworden.
Voeg dan de bleekselderij, de harde delen van de kool toe, de citroenblaadjes en de kruiden, bak deze ongeveer 5 minuten.
Schenk dan de kippenbouillon erbij met de bouillonblokjes, breng dit goed aan de kook.
Voeg dan de noodles toe, kook deze volgens de gebruiksaanwijzing in de soep.
Voeg dan op het laatst de bosui, de fijngesneden chinese kool, de tauge en de kip toe. Laat deze nog 2 minuten koken.
Een scheutje ketjap en notenolie toevoegen naar smaak.
Proef het geheel en breng het eventueel op smaak met nog wat peper of de chinese 5-kruiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten