Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

donderdag 17 november 2011

MAGGI versus Maggiplant; Lavas

Een misverstand dat ik steeds weer hoor en op internet lees is dat het product Maggi, de smaakversterker, een zoutarm product is omdat dit van de maggiplant zou zijn gemaakt.

De feiten zijn als volgt:
Lavas, de maggiplant en de naam van de smaakversterker Maggi hebben niets met elkaar gemeen. Het zijn twee totaal van elkaar verschillende producten. De maggiplant wordt niet eens verwerkt in de smaakversterker. De overeenkomst is de naam maar meer ook niet.

MAGGI is een vloeibare smaakversterker. MAGGI  wordt vaak gebruikt in soep. In maggi wordt veel gewerkt met E621 (of E620-E627),  Dit is Ve-tsin ofwel mono-natriumzout en die wordt veel gebruikt  als smaakversterker in hartige voedingsmiddelen. De Ve-tsin is zeewier dat gefermenteerd wordt. Door dit proces wordt het voedsel verbeterd zodat het kan worden gegeten. Het product is ontzettend zout en wordt dus ook als zodanig gebruikt. Daarnaast zijn er vele discussies over E621, in positieve en negatieve zin. Zoek met de term MSG en je krijgt bij Google een waslijst van onderzoeken te zien. De waarheid zal ergens in het midden liggen naar mijn inziens. Het is sowieso geen product dat bij mij in de keuken te vinden is. Het is  echt niet lekker en doodzonde om aan je eten toe te voegen.

Mensen met en natriumarm/ zoutarm dieet kunnen de maggiplant dus niet vervangen met een scheutje MAGGI. Je krijgt zo heel veel zout binnen (7.8 gram per 100 gram product). Laat het misverstand, met deze blog, uit de wereld zijn geholpen. Mis je nog iets aan informatie of weet je meer te vertellen reageer dan.

4 opmerkingen:

  1. dus als je een flesje van 100ml op zou drinken krijg je 7,8 gram aan zout binnen? Dat vind ik eerlijk gezegd nog meevallen. Kun je beter Maggi gebruiken dan zout toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zoutgehalte van Maggi is 24,5 gr per 100ml Dus een echte zouthapper zullen we maar zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de post!

    Hoeveel gram weegt een theelepel maggi kun je afvragen. laten we zeggen 15 gram maggi voor 1 pan soep is genoeg. 24,5/ (100/15) = 1,6 gram zout uit de maggi per pan soep. Dat is niet veel als je ALLEEN maggi gebruikt.

    Maar MSG daarentegen is een heel ander verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. correctie 6,6 gram zout per pan. Ja dat is best veel als je bijvoorbeeld snert maakt.

      Verwijderen