Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

woensdag 25 januari 2012

Creatief met Kruiden; de Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken; een heerlijke invalshoek voor koken zonder zout. Geurige kruiden zoals ras el-hanout maakt het lekker zoutloos koken. Deze week vergezeld met een Marokkaans recept van groenteschotel met pruimen

Het kruidenrek
ui, ras el-hanout*, knoflook, koriander, chilipeper, komijn, saffraan, kardemom, foelie, kruidnagel, kaneel, munt , harissa (hete chilipasta) en kerrie. Maar ook citroen, gedroogde abrikozen, pruimen, dadels en sesamzaadjes.

Souk
De Marokkaanse keuken is er een die apart benoemd moet worden wat mij betreft. Wij zijn een paar jaar geleden in Marokko geweest en hebben daar rondgereisd. De souk (overdekte markten) zijn zeer indrukwekkend. Je ruikt het eten als je door de nauwe steegjes loopt: de vele kruidenstalletjes, de kraampjes met groenten, de buurtbakker die verborgen is in een nauw steegje. Maar ook de kippen die naast de groenten geslacht worden. Een geur die indringend was en ook is blijven hangen. Het hoorde allemaal bij elkaar.

Kruiden en hun verrassende tegenstellingen
We hebben in Marrakech een workshop gedaan, Marokkaans koken! Een echte aanrader. De combinatie van ingrediënten zoals: kaneel, paprikapoeder, peterselie, koriander, munt en daarbij dadels of rozijnen als zoete tegenhanger voor de zure stukjes ingemaakte citroenschil.  Dat maakt  dat de Marokkaanse keuken ideaal is als je weinig of geen zout gebruikt. De tegenstellingen van verschillende kruiden met zoet en zure smaakmakers maken de gerechten spannend en verassend.

Ras el-hanout
*Ras el-hanout is een typisch kruid in deze keuken. Een standaard hiervan bestaat niet. Iedereen gebruikt zijn eigen variatie daarin maar deze kruiden zijn daarbij het uitgangspunt: Kardemon, knoflook, kaneel, chilipoeder, peper, koriander, komijn, nootmuskaat, komijnzaad. 


Recept uit de Marokkaanse keuken: 
Geroosterde groenten met pruimen

De bereidingstijd van 1.5 uur is zeer zeker de moeite waard!
Voor 4 personen, vegetarisch


2 rode uien, gepeld en in vieren gesneden
3 tenen knoflook, gekneusd, met schil
2 wortels, in plakjes
450 gr. Pompoen, schillen en in blokjes snijden
450 gr. Oranje zoete aardappelen, in blokjes snijden
2 tl Ras el-hanout (zie de kruidenmix hierboven beschreven*)
1 rode chilipeper zonder zaadjes, heel fijn gesneden
Peper
1 tl Lavasblad
375 ml groentebouillon zonder zout
200 gr ontpitte en gedroogde pruimen
1 el honing
Couscous (glutenvrij? Neem rijst of quinoa)
*Ras el-hanout; wees royaal met kaneel, koriander en komijn. De chilipoeder maakt het lekker spicy!

Was en snij de bovenstaande groenten op voorgeschreven wijze (+/- 10 minuten)

Giet 60 Ml olijfolie in een ovenschaal van 30x40x6 cm
Voeg de in vieren gesneden rode uien,3 gekneusde tenen knoflook, wortelplakjes en 1 tl lavasblad toe , schep alles goed om, de olie moet goed verdeeld zijn over de groenten.
Bak de groenten 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200  ͦC (gasstand 6)

Doe de pompoenblokjes en aardappelblokjes bij de groenten in de ovenschaal.
Voeg 1.5 tl ras el-hanout en 1 gesneden rode chilipeper zonder zaadjes toe.
Schep het de groentenmix goed door elkaar.
Bak alles nog 30 minuten.

Roer er 375 ml groentebouillon (zonder zout), 200 g ontpitte gedroogde pruimen en 1 el honing door en zet het geheel nog 30 minuten in de oven.

Kook de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Serveer de groenten met gestoomde couscous en eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten