Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

dinsdag 17 januari 2012

Creatief met Kruiden, Het oosten.

De Oosterse keuken, 
In de oosterse keuken zijn er een aantal basisingrediënten zoals: granen, rijst, gierst en tarwe. Deze worden gegeten als pasta's, puur,  in pap of deegvorm.

Dierlijke vetten; kip, eend en varken en plantaardige vetten zoals sesamzaad en pinda worden vaak gebruikt om granen meer smaak te geven.

In de kruidenkast is het handig om het oosten apart neer te zetten. Kruiden die daar eventueel geplaatst kunnen worden zijn:
Djinten - komijnzaad
Koriander
Gember, vers of in poedervorm
Chinese 5-kruidenpoeder*
Kerrie
Kurkuma
Sereh - citroengras
Kruidnagel
Munt

Sesamzaadjes
Maanzaadjes
Pinda's
Cashewnoten

Tip: koriander, komijn en kurkuma kun je in olie bakken. Hierdoor krijgen de geurstoffen kans om op elkaar te reageren zodat de smaken beter samenvallen. Daarna kun je verse knoflook, gember en ui en andere groenten toevoegen. Zo ontstaat ook het sausachtige deel van de Oosterse gerechten. De sesam- en maandzaadjes kun je even roosteren en aan het einde eroverheen sprenkelen. Dit geeft wat knapperigs en een noot smaak aan het gerecht. Heerlijk.

Weetje: *Chinese 5-kruidenpoeder bestaat uit: kaneel, kruidnagel of gemberwortel, steranijs, Szechuanpeper en venkelzaad. De vijf kruiden staan voor de vijf elementen: aarde, hout, water, metaal en vuur. Szechuanpeper heeft een peperachtige en scherpe smaak met een citrustoon.

Om de oosterse kruiden wat aan te vullen volgt nu een recept van kipcurry.

Kipcurry in 30 minuten voor 4 personen
1 fijngesneden ui
2 tenen knoflook, fijn geperst
1 tl sambal
2 tl geraspte limoenschil
60 ml limoensap
1 tl kurkuma
2 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderzaadjes
1 tl verse koriander, fijngesneden
1 tl notenolie
180 ml kokosmelk
400 gram biologische kipfilet, fijn gesneden
100 gram doperwten
Voor bij het serveren, een takje munt of verse koriander blaadjes erover strooien

Meng de ui, knoflook, sambal, geraspte citroenschil, limoensap, kurkuma, paprikapoeder, komijn, korianderzaadjes, en blaadjes in een vijzel totdat er een pasta is ontstaan.
Verhit de notenolie in een wok met antiaanbaklaag en bak de kruidenpasta in de olie.
Bak dit totdat het flink gaat ruiken.
Voeg de kipstukjes toe en bak dit enkele minuten totdat de kip bijna gaar is.
Voeg de kokosmelk toe, blijf roeren totdat de gehele mix van kruidenpasta, kip en kokosmelk een mooie gladde saus is geworden en kook dit even door.

Deze curry is lekker met basmatirijst en frisse groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten