Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

maandag 9 januari 2012

Tomatensalade op zijn best

Voor deze salade mag je me 's nachts wakker maken, zo lekker is die. Simpel te maken, puur en gezond.

3 personen, bijgerecht, half uur laten trekken om op smaak te komen.

5 romatomaten
1/2 ui fijn gesneden of 2 bosuitjes fijn gesneden
1 teen geperste knoflook
Paar blokjes échte Feta kaas, fijn gemaakt (gemaakt van schapenmelk en afkomstig uit Griekenland)
Scheutje Balsamico azijn
Olijfolie extra vierge
Verse basilicum, 20 blaadjes, fijngesneden
Peper

Was en snij de tomaten in blokjes.
Roer de ui of bosui en de knoflook er door heen.
Schenk een scheutje Balsamico azijn erdoor en een klein scheutje olijfolie.
Voeg dan de Feta kaas erdoor heen met wat peper.
Laat het een half uurtje even goed trekken.
Proef dan het geheel. Is het pittig genoeg en proef je de balsamico voldoende?
Voeg anders nog iets toe.
Voor het serveren voeg je de basilicum blaadjes toe, even doorroeren en serveren maar.

Een variatie tip: Pijnboompitten roosteren en die er op het allerlaatst, met de basilicum erover heen strooien. Roer de salade dan niet meer door, de pijnboompitten worden dan slap.

Alternatief voor zoute Feta-kaas: Feta-kaas is een echt zoute kaas. In salades is deze erg lekker. Daarom kies ik in deze salade de gulden middenweg. Een klein beetje Fetakaas, verkruimeld, zodat het lekker verdeeld in de salade. Zo kun je de salade zoutarm houden. Heb je een streng natriumarm dieet kies dan liever Mozzarella (van echte buffel, deze is smaakvoller). Die doet het in deze salade ook erg goed en het is een goed zoutarm alternatief!

Eet smakelijk!
Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten