Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

zondag 22 januari 2012

Soep van restjes groenten!

#tastethewaste, restjes dag, soep van restjes groenten, bloemkoolsoep, recept.

Op zondag kijk ik vaak in de koelkast wat er over is gebleven van vorige week en echt op moet. Ik ben me bewust van onze luxe positie in de wereld en ons overschot aan voedsel. Daarom vind ik het belangrijk om zo weinig mogelijk weg te gooien. De zondag is dus bij ons soepdag, maar dan van restjes. Eigenlijk is dit altijd lekker maar vandaag kwam er wel een verassing tevoorschijn die ik graag met jullie wil delen.

Vandaag lag er nog in de koelkast: bloemkool, wat worteltjes en de bleekselderij. Dat betekent dat we deze week een soep van restjes maken met als hoofdingrediënt bloemkool. Het resultaat is echt lekker!
Net terug van zwemmen en nu soep van mamma: HEET!

Recept bloemkoolsoep
4 worteltjes, geschraapt en in plakjes gesneden
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 ui, fijn gesneden
rest bleekselderij (4 stengels) fijn gesneden
1/2 bloemkool in stukjes (incl. stam)

1 tl lavaswortel
1.5 L water
1 zakje kip kruidenbuiltje
3-4 bouillonblokjes zonder zout
2 grote tl komijn
2 grote tl kerrie
2 grote tl koriander
wat chilipoeder

Kook de 1.5 L water met lavaswortel (in een theezakje, heel handig) en kip kruidenbuiltje ongeveer 15 minuten in een pan op laag vuur. Lekker laten trekken.
Verhit wat olie in een pan en roerbak de ui, bleekselderij en knoflook totdat het zacht en glazig is.
Voeg dan de komijn, kerrie en koriander toe, roerbak deze 2 minuten op halfhoog vuur mee.
Voeg dan de wortel en bloemkool toe, even roerbakken.
Voeg dan de 1.5 L getrokken lavasbouillon toe met de bouillonblokjes zonder zout.
Kook dit ongeveer 15 minuten.
Pureer dan de soep totdat er een gladde soep ontstaan is.
Breng het op smaak met wat chilipoeder.

Eet smakelijk met restjes

Wil je meer lezen en weten over voedselverspilling. Dit is een goede pagina: tastthewaste

Geen opmerkingen:

Een reactie posten