Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

Lavasblad en wortel kopen

Om zoutloos eten smaakvoller te krijgen kun je gebruik maken van een enorme hoeveelheid kruiden en specerijen die beschikbaar zijn op de markt. Het kost tijd om al deze kruiden en hun toepassingen te leren kennen maar ook om te achterhalen waar het te vinden en te koop is.

Lavasblad en wortel kopen
Regelmatig krijg ik de vraag waar lavas gekocht kan worden en daarom hieronder enkele tips.  Het begin van zoutloos eten naar ongezoutenlekker eten.

Lavasblad, gedroogd, kan via internet besteld worden bij:
www.depeperbol.nl  in Amsterdam (Albert Cuyp) (wel verzendkosten, deze zijn erg duur: €6.95 voor een licht pakket kruiden).
Woon je in de buurt dan is deze prettig hoewel ik 'm wat duur vind. Zij hebben kruidenmixen zonder zout en zonder gluten! Zo gebruik ik de gehaktkruiden, bami-nasi kruiden, kip en vlees en deze zijn goed.

Verder heeft de biologische winkel lavasblad en volgens mij ook de tuinen (ook duur, je betaald zo voor 20 gram 1,25 of meer).

Lavaswortel is helemaal lastig aan te komen. Ik koop het op de markt in Groningen. Zij hebben een groot assortiment aan kruidenmixen zonder zout.

De lavaswortel is vrij grof. Ik koop lege theezakjes (te koop bij een gezondheidswinkel, de natuurwinkel of de tuinen). Daar doe ik de kruiden in en zo laat ik het 20-30 minuten trekken. Het kruidenbuiltje haal je eruit en je hebt een bouillon.

In de supermarkt zijn kruidenbuiltjes te koop (honig) voor vlees en kip. Hier maak ik af en toe ook gebruik van om een volle smaak te creëren.
Hieronder op de foto zie je de zakjes en de lavaswortel.