"De herfst heeft zich aangediend en staat in prachtige kleuren te schitteren. De zon schijnt momenteel buiten. Als het om eten gaat ben ik dol op de herfst. Heerlijke pompoenen, paddenstoelen en mandarijnen mogen we weer onbeperkt eten en daar maak ik graag gebruik van.
Koken zonder zout is soms lastig maar als het om dit gerecht gaat is het een eitje. Door de wijn komt er een prachtige smaak dimensie bij en dat in combinatie met paddenstoelen en nootjes! Bij dit gerecht kook ik eigenlijk altijd te weinig. Het is zo lekker dat wij thuis altijd maar dooreten.
Voor nu, een prachtig en heerlijk seizoensgerecht, vegetarisch en Ongezoutenlekker!"
Bon Apetit.
2 personen, het recept
300 gr paddenstoelen
100 gr doperwten
1 ui
1 bosui
2 stengels bleekselderij
1 teen knoflook
Risottorijst, 150 gr
Kruidenbouillon:
Kruiden-bouillonzakje voor kip, 2 blaadjes laurier, 2 tl lavaswortel en 1.5 L kokend water.
2 bouillonblokjes groentebouillon zonder zout
3 tl gedroogde tijm
Klein flesje witte wijn
50 gr pijnboompitten
Parmezaanse kaas
Citroensap, klein scheutje
1 grote tl notenolie
Zet allereerst de kruidenbouillon op het vuur en laat dit 30 min trekken.
Maak de groenten schoon en snijd alles fijn.
Verhit olie in een pan en bak daarin zacht de ui, bleekselderij en knoflook.
Na 5 min. Voeg je de wijn toe, zet het vuur even hoog en laat het alcohol verdampen.
Wanneer de wijn opgenomen is in de rijst, voeg dan de bouillonblokjes toe en schenk er 2 grote soeplepels kruidenbouillon bij. Blijf roeren en zet het nu op zacht vuur.
Elke keer als het vocht opgenomen is, voeg dan opnieuw 2 soeplepels vocht toe.
Rooster ondertussen in een aanbaklaag, op zacht vuur (geen olie), de pijnboompitten lichtbruin.
Als ze klaar zijn kunnen ze in een schaaltje op de tafel worden gezet e erbij geserveerd worden.
Proef nu de risotto, is de korrel nog hard, blijf dan nog even doorgaan met het toevoegen van vocht.
Voeg de doperwten 10 minuten (na +/-20 min) voordat het klaar is toe aan het geheel en laat het even lekker doorwarmen.
Bak in de pan met antiaanbaklaag, op hoog vuur en met een klein scheutje olie, de paddenstoelen en bosui 5 minuten goed door.
Als ze klaar zijn, voeg dan een klein scheutje notenolie toe, goed roeren en meng het bij de risotto.
Breng het geheel op smaak met peper en een klein scheutje citroensap.
Serveer het geheel met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
Hé, ik las net je stukje bij ecomama. Wat een leuke, inspirerende blog heb je! Ik ga je volgen hoor!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Tineke