Laat je inspireren door koken zonder zout

ϿNGEZOUTENlekker gaat de uitdaging aan door heerlijke gerechten samen te stellen zonder het toevoegen van zout. Puur koken van zoveel mogelijk verse groenten en kruiden. De recepten zijn gezond,veelal glutenvrij door de pure en verse bereiding. Het gevolg creatief en inspirerende gerechten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en ook nog overheerlijk. Eenmaal gegeten en gemaakt is hopelijk overtuigend genoeg dat zout niet nodig is dan wel heel subtiel aanwezig mag zijn. Zoutloos eten wordt smaakvol eten.

Deze blog met recepten zijn bedoeld om u te inspireren en te overtuigen van de kracht van de smaak van pure en verse producten.

dinsdag 6 december 2011

Uiensoep

Er gaat geen dag voorbij zonder soep. Vandaag had ik zin in Uiensoep. Heerlijk, lekker pittig door het af te ronden met wat peper.  Zo heb ik vandaag een heerlijke soep met een geroosterd broodje met natiumarme kaas. De soep is natriumarm, zoutloos en Ongezoutenlekker. Eet smakelijk.

Ingrediënten
4 grote uien, grof gesneden
4 tenen knoflook, fijn gesneden
1 blaadje laurier
1 tl geplette mosterdzaad
nootmuskaat
3 bouillonblokjes zonder zout


Kruidenbouillon (tip: stop deze mix in een theezakje, bind de opening dicht met kook draad)
2 tl lavaswortel
1 tl tijm
1/2 tl venkelzaad
4 takjes verse selderij

Zet 1.5 L water op het vuur en voeg de tijm, venkelzaad en lavaswortel toe.
Laat dit 20 minuten zachtjes trekken.
Snijd intussen de uien en knoflook fijn.
Plet de mosterdzaad in een vijzel, samen met de knoflook.
Schenk wat olie in de pan en bak daarin de ui en knoflook- mosterzaad mengsel totdat het zacht en glazig is.
Zet de deksel op de pan, doe het vuur laag en laat dit even zacht en gaar stomen (ongeveer 10 minuten)
Zeef de kruidenbouillon of haal het zakje met kruiden eruit.
Voeg na 10 minuten de kruidenbouillon toe.
Voeg het laurierblaadje en bouillonblokjes toe.
Laat het geheel nog 30 minuten op zacht vuur koken.

Rooster intussen je brood in de tosti ijzer of broodrooster, leg er natrium arme kaas op (eventueel nog onder de gril in de oven zodat het smelt).

Proef de soep en breng het op smaak met wat peper en wat nootmuskaat.

Geniet lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten