Op zondag kijk ik vaak in de koelkast wat er over is gebleven van vorige week en echt op moet. Ik ben me bewust van onze luxe positie in de wereld en ons overschot aan voedsel. Daarom vind ik het belangrijk om zo weinig mogelijk weg te gooien. De zondag is dus bij ons soepdag, maar dan van restjes. Eigenlijk is dit altijd lekker maar vandaag kwam er wel een verassing tevoorschijn die ik graag met jullie wil delen.
Vandaag lag er nog in de koelkast: bloemkool, wat worteltjes en de bleekselderij. Dat betekent dat we deze week een soep van restjes maken met als hoofdingrediënt bloemkool. Het resultaat is echt lekker!
Net terug van zwemmen en nu soep van mamma: HEET! |
Recept bloemkoolsoep
4 worteltjes, geschraapt en in plakjes gesneden
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 ui, fijn gesneden
rest bleekselderij (4 stengels) fijn gesneden
1/2 bloemkool in stukjes (incl. stam)
1 tl lavaswortel
1.5 L water
1 zakje kip kruidenbuiltje
3-4 bouillonblokjes zonder zout
2 grote tl komijn
2 grote tl kerrie
2 grote tl koriander
wat chilipoeder
Kook de 1.5 L water met lavaswortel (in een theezakje, heel handig) en kip kruidenbuiltje ongeveer 15 minuten in een pan op laag vuur. Lekker laten trekken.
Verhit wat olie in een pan en roerbak de ui, bleekselderij en knoflook totdat het zacht en glazig is.
Voeg dan de komijn, kerrie en koriander toe, roerbak deze 2 minuten op halfhoog vuur mee.
Voeg dan de wortel en bloemkool toe, even roerbakken.
Voeg dan de 1.5 L getrokken lavasbouillon toe met de bouillonblokjes zonder zout.
Kook dit ongeveer 15 minuten.
Pureer dan de soep totdat er een gladde soep ontstaan is.
Breng het op smaak met wat chilipoeder.
Eet smakelijk met restjes
Wil je meer lezen en weten over voedselverspilling. Dit is een goede pagina: tastthewaste
Geen opmerkingen:
Een reactie posten